În ultimii ani, Revolut a devenit foarte popular atât în străinătate, cât și la noi în țară. Mai mult decât atât, compania globală nu este doar alegerea persoanelor fizice, ci și unele companii din România optează pentru utilizarea serviciilor oferite de această bancă. Totuși, este important ca administratorii să fie atenți la implicațiile fiscale legate de TVA și impozit, potrivit Capital.ro.
Adrian Bența, consultant fiscal, a explicat că firmele neînregistrate în scopuri de TVA (Taxa pe valoarea adăugată) care folosesc carduri Revolut primesc, de regulă, facturi de la societatea din Lituania. Acestea reprezintă comisioane pentru intermedierea plăților și încasărilor.
Citește și: Ai Revolut? Iată cum poți rămâne fără bani printr-un simplu apel telefonic
Conform reglementărilor Codului fiscal la art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3, serviciile de natură financiar-bancară, precum cele oferite de Revolut, sunt scutite de TVA. Așadar, firmele nu trebuie să plătească taxe pentru astfel de achiziții.
„Considerăm că serviciile realizate de societatea Revolut sunt servicii de natură financiar bancară ținând cont că acestea sunt domiciliate/utilizate prin intermediul Libra Bank”, a explicat Adrian Bența în revista Prietenii Fiscalității.
Totuși, Adrian Bența a transmis că din perspectiva fiscală, comisioanele plătite către o entitate nerezidentă, precum Revolut, intră în sfera impozitului datorat de nerezidenți în România. Aceste venituri sunt supuse unui impozit de 16%, care trebuie reținut la sursă și achitat la bugetul de stat până pe 25 ale lunii următoare plăți, potrivit art. 223 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
„Acest lucru conduce la obligația reținerii impozitului cu procentul de 16% la momentul plății facturii cu plata la bugetul de stat până în data de 25 a lunii următoare. Impozitul se declară prin declarația Formular 100 depusă tot până la data de 25 a lunii următoare, iar în anul următor, până în ultima zi din luna februarie, se va depune declarația informativă cu venitul și impozitul aferent nerezidenților, Formular 207”, a mai spus Adrian Bența.
Este important ca oamenii să cunoască procesul prin care se face declararea acestui impozit. Citiți continuarea AICI.
Citește și: Pescobar are probleme cu cardul: „De ce îmi blocați Revolutul și nu îmi dați explicație? Lăsați-mă în pace!”